MARC JACOBS
JACQUEMUS
YEEZY
TORY BURCH
JORDAN
ACNE STUDIOS
TOTEME
THE ROW
NANUSHKA
BOYY
BY FAR
GANNI
MAISON MARGIELA
JIL SANDER
COACH
DR. MARTENS
ALEXANDER WANG
OFF-WHITE

JACQUEMUS — історія бренду

"Найскладніше - залишатися наївним"
Йому 29, він неймовірно красивий і чарівний, і про нього знає весь світ. У нього немає спеціальної освіти, але вже в 19 років Симон Порт Жакмюс заснував свій бренд. І сьогодні Симон входить до Топ-500 найвпливовіших людей у світі моди. Це коротко.

А тепер давайте ближче познайомимося з Jacquemus, адже цікавих фактів про дизайнера і його бренд набагато більше.

Хто ж такий Симон Порт Жакмюс?

Симон народився 16 січня 1990 року в невеликому французькому селі Мальмор недалеко від Марселя. Його батьки були фермерами, і у вихідні Симон з бабусею і дідусем продавали вирощені фрукти та овочі.

Хлопчик полюбив моду ще в дитинстві, коли побачив по телебаченню виступ Жана-Поля Готьє. У 8 років він змайстрував для своєї мами спідницю з мереживної штори, а вона не тільки не насварила його, а й з гордістю розповіла всім, що її одягнув син.

Сім'я Симона була далека від світу моди, його мати ніколи не носила дорогий одяг і нічого не знала про дизайнерів, але у неї була фантазія, і вона любила все робити своїми руками. Батько грав у музичному гурті і вбирався вечорами для виступів. Бути фермером - не означає бути далеким від краси. Саме тому Жакмюс впевнений, що мода доступна всім, адже це те, що є в тобі самому.

Париж, розчарування, втрата і новий етап

Закінчивши школу, 18-річний Симон Порт Жакмюс вступив до ESMOD - Вищої школи мистецтв і технологій моди в Парижі. Про Париж юнак мріяв із самого дитинства, але місто виявилося не таким, як він уявляв. Він чекав побачити щасливих, натхненних людей, які танцюють на вулицях і створюють щось. Але побачив сірість і байдужість.

Через місяць в автомобільній аварії гине його мати. Симон усвідомив, що життя може зупинитися будь-якої миті, і не можна витрачати час. Потрібно зробити те, про що мріяв із дитинства. Провчившись лише два місяці, він кидає школу і створює першу колекцію.

Так 2009 року з'явився бренд Jacquemus, названий дівочим прізвищем матері.

Перші колекції Jacquemus
Батько вчив Симона бути простим. Тому мінімалізм - основа всіх його колекцій. Але спочатку мінімалізм був скоріше не концепцією, а вимушеною необхідністю: деталі і складний крій вимагали грошей, яких не було.
Першу колекцію йому допомогла пошити випадкова швачка, з якою він познайомився в магазині штор. Симон попросив її пошити спідницю і заплатив за роботу 100 євро. Зараз він зізнається, що в ті роки був надто наївний і довірливий, але ці ж якості і приваблюють його шанувальників і покупців.

Не маючи грошей, Симон використовував усі доступні йому можливості для просування. У лукбуках знімав своїх подруг. Писав електронні листи працівникам модних журналів із пропозицією познайомитися з його колекцією. Одягав друзів у свої речі та відвідував модні заходи, влаштовував покази в несподіваних місцях. І це спрацювало. Його запам'ятали.
І перша, і друга колекції були гарні, але далекі від професійного рівня. А ось третя колекція (2011 рік), зроблена цілком з вовни, була дуже вдалою. Цю колекцію побачила і високо оцінила Рей Кавакубо.

Знайомство з Рей та її чоловіком Едріаном Йоффе змінило життя Симона Жакмюса. По-перше, тому що його талант помітили, і це не могло не надихнути. По-друге, тому що Симон отримав роботу продавця в магазині Comme des Garçons, і тепер у нього з'явилися гроші на свій бренд. Симон працював у магазині два роки практично без вихідних, а ночами займався колекціями.

Йоффе закупив речі Jacquemus для свого магазину Dover Street Market в Лондоні, де вони успішно продалися. Це був перший прорив для молодого бренду.

Визнання, нагороди та нові колекції Jacquemus
У 2012 році Жакмюс став одним з наймолодших дизайнерів, які брали участь у паризькому тижні моди.

У 2014 і 2015 Симон отримав спеціальний приз престижного конкурсу молодих дизайнерів - LVMH Prize.

Травень 2015 - у Jacquemus відкрився власний онлайн-магазин. За задумом Сімона магазин схожий скоріше на журнал, і це відрізняє його від численних електронних торгових майданчиків.

Червень 2015 - бренд запускає лінійку аксесуарів, до якої увійшли сумки і взуття. Їхня форма нагадує геометричні фігури - коло і квадрат. І це дуже в дусі Jacquemus.

Червень 2018 - Jacquemus показав першу колекцію чоловічого одягу.

Березень 2019 - Симон відкрив у Парижі своє перше кафе Citron. Особливою позицією в меню буде лимонний десерт з такою ж назвою Citron.

Концепція та філософія бренду
За визнанням дизайнера, весь бренд Jacquemus заснований на спогадах. Фундамент усіх колекцій - нескінченна любов до жінки і до Франції. А основним джерелом натхнення є стиль мами і бабусі. Нерідко Жакмюс черпає ідеї в кіно і, звісно ж, у Франції - її історії, культурі та відмінності регіонів.

Одяг та аксесуари Jacquemus - це прості лінії, складні відтінки і помітні деталі. Перші колекції були дуже мінімалістичні, дизайнер експериментував з кроєм. Зараз же Жакмюс став майстром деталей. Симон придумав взуття на круглих підборах, асиметричні великі сережки, величезний капелюх і маленькі сумочки. Речі Jacquemus сексуальні, але без грама агресивності або вульгарності.
Кожну колекцію дизайнер починає не з одягу, а з історії. Він у деталях продумує свою героїню (і далеко не завжди це парижанка, Симона набагато більше надихають провінційні дівчата), де вона живе, чим займається... І тільки потім створює одяг, який, як декорація, на 100% відповідає історії. "Розріз на спідниці - не аргумент на користь купівлі речі, історія за нею - аргумент".
Факти про Jacquemus
  • Симон, як і раніше, залишається єдиним дизайнером бренду. Але крім одягу він продумує і все інше - деталі показу, музику, світло, лукбук.

  • Сім'я - найважливіше в житті молодої людини. Його бренд присвячений матері. Паризький шоу-рум облаштовував його батько Вінсент, онлайн-магазин робив його брат Фелікс, подруга Марін пече печиво для гостей ательє тощо. Для Жакмюс люди, які працюють із ним, - це сім'я, а не просто колектив.

  • Усім своїм колекціям Симон дає назви, що починаються з артиклів L', La, Le. Наприклад, La Redoute (2014), Le Nez Rouge (2015), Les Santons de Provence (2017), La Bomba (2018) тощо.
  • Кожен показ дизайнер прагне зробити незабутнім і незвичайним. Вони проходили то в старому басейні, то в цокольному поверсі залу ігрових автоматів. Показ колекції Le Nez Rouge 2015 року відкривав 7-річний кузен Симона, який штовхав подіумом величезну кулю з тканини, а сам дизайнер вийшов на сцену, ведучи за собою білого коня.

  • Не менш запам'ятовуються і речі бренду Jacquemus. І нехай спочатку нам здається "хто і куди це буде носити", але речі розкуповуються миттєво. Так було з величезним солом'яним капелюхом у 2018-му році, так відбувається зараз з мікроскопічними сумочками, в які не поміститься навіть кредитна картка.

  • Симон захоплюється фотографією з 14 років, і соц.мережі стали продовженням цього захоплення. Жакмюс не уявляє існування модної індустрії та своєї компанії без інтернету. Він використовував мережу для просування бренду, познайомився на Фейсбуці з фотографом і моделями, які знімалися в його кампаніях, потоваришував за листуванням зі своїм нинішнім бойфрендом - Гордоном фон Штайнером.

"Французький мінімалізм - це те, що я хочу робити. І мінімалізм для мене - це не шик, люкс і брехливі посмішки. Я хочу посмішок справжніх, тому і роблю марку справжньою, простою, іронічною. Це не про високу моду."
Всі товари Jacquemus